Blog

Fonatok

2014.11.25 11:15

Sokan érdeklődnek a fonott karkötők iránt mostanában, ezért kibővítettem a repertoárt.

A hagyományos karkötő más technikával készül, vékonyabb, filigránsabb, ezáltal nőiesebb. 

De úgy tűnik igény van a vastagabb karkötőkre is. Férfiak is jobban szeretikezt és

gyöngy nélkül persze. Nagyon mutatós fehér lószőrrel, de készülhet fekete is.

Bár hamarabb elkészül egy fonat, az előkészítés hosszadalmas: gondosan ki kell választani a szálakat,

egyforma hosszúakat. Ezeket egyenletes vékony tincsekbe kell rendezni. Másmilyen záródást kellett 

kialakítani, és ha gyönggyel díszítem, azt belefüzni nehezebb.

Jó hír, hogy mindezek tekintetében is olcsóbb mint a korábbi változat:)

Mérettől függően 3500-4000 Ft!

Több sima fonott karkötő rendelése esetén (5 db-tól) 3000/db, gyöngyös esetén 3500/db.

Az ékszer méretei és színe

2014.11.06 22:11

Sokan talán el sem tudják képzelni, hogy ez a hajszálnál valamivel erősebb anyag hogyan válik kissé merev ékszerré. Műhelytitkokat nem mondok el, de azt elárulhatom, hogy hurkolással és nem fonással készülnek. Nem, nincs bennük drót ;)

Órákig is eltart a készítése és anyaga dacára évszázadokig is megmaradhat, ha vigyáznak rá.

Egy fülbevaló max. 3 cm hosszú nálam, és könnyű mint a pihe. De ez a többire is vonatkozik. Pedig van bennük anyag, de így is meglepődött valaki, hogy vékonya karkötő. 0,5 cm szélességűre tudom készíteni, ezek a képeken is látszanak, machós, széles pántra senki ne számítson. A filigrán könnyedség jellemzi. Színük fekete általában, mivel ez mutat jóla fehérebb bőrön- készülnek azonban fehér és sárga ékszerek is. A pontosság kedvéért verlaufos (átmenetes) is van köztük, hiszen egy ló szőre nem damil, hogy tökéletesen egy színű és szálvastagságú legyen.

Aki szélesebb karkötőt szeretne,az először is közölje centiben a szélességet, és én tudok szélesíteni- két karkötőt dolgozok egymás mellé, de nem lesz olcsó ;)

A hosszak így alakulnak:

Nőknél általában 18-19 cm, plusz kapocs, díszítés

Férfiak esetében 20-21 cm,plussz kapocs.sima, díszítetlen

 

 

2014.őszi akció

2014.10.12 16:33

nyár van, és alkotunk :)

2014.07.09 15:21

Magam is egy nyári táborban tanultam meg a lószőrékszer készítést. 

Nyaralás alatt sokan belevágnak hát e szabadidőstevékenységbe. Oktatóanyagomnak köszönhetően egyénileg is elsajátították már többen a karika- és gyűrűtechnikát, lapos csomózást és egyéb fortélyokat. a legkisebbek hármas fonással indítanak, abátrak mindjárt karkötőt készítenek:)

A fiúk gyűrűt szoktak a barátnőjüknek, és a kislányok jó gyöngyösre készítik első kis ékszerüket. Ahogy pedig telik az idő,e gyre szebb dolgok kerülnek ki a kezeik közül. Gratulálok mindenkinek!

2014 Húsvétra

2014.04.15 18:55

Locsolkodás és tojásfestés- a Húsvét fontos részei.

A kisebbek alkotnak, és várják a nyuszi ajándékait:)

A nagyobbak már tudják, hogy nem a nyúl hozza az ajándékot és Jézus Krisztus halálára emlékezünk.

Vallási dolgokba nem mennék bele, de idén is ajánlom szeretettel az ékszereket, melyek aprólékos munkával készültek . Bőséges választékból vásárolhat szeretteinek ajándékot.

Tekintse meg a kínálatot, hívjon bizalommal!

 

 

Az ékszerek ápolása

2013.05.28 11:06

Amikor azt kérdezik tőlem, hogy mennyire tartós egy ilyen ékszer, mondjuk gyűrű- azt válaszolom, hogy annyira, amennyire vigyáznak rá.

Szálból van- viccesen azt szoktam mondani, hogy szálas anyagból-, ezért sérülékenyebb, mint egy fémékszer. 

Ha lószőr gyűrűt viselsz, értelem szerűen le kell venned mosogatáskor, takarításkor, főzéskor...stb. de talán aranyékszered is kíméled ennyire, nem igaz?

Tudom, az aranyékszer örökértékű, a lószőr meg ...nos, "csak" kuriózum.

Saját lóból ereklye. Jegyespártól örök kötelék jelképe. Szülőtől, baráttól kapva örök emlék...

Ahhoz, hogy tartós legyen a megkímélésen kívül kezelni is érdemes az anyagot.

Hazsnálhatsz erre hidratáló krémet, oliva olajat vagy lenolajat. Jót fog neki tenni, ha évente egyszer-kétszer vattával átkenegeted.

Kicsit más téma, de ide tartozik:

Ha használat során kiálló szőrök lesznek az azért van, mert a makramé hurkolás alól elő-elő bújnak a szálvégek. Ha ezek szúrkálnak, óvatosan levághatod, de csak heges végű kisollóval és nagyon figyelmesen. nehogy bele vágj a hurkolószálba, ert akkor vége! Mármint toldani és újra eldolgozni kell, különben tovább feslik.

Köszönöm, hogy elolvastad. remélem, hasznos volt:)

Az alapanyagról

2013.05.28 10:50
20 évvel ezelőtt, kezdő lószőrös koromban kimentem a Vörösmarty térre, mert úgy hírlett ott van lószőrékszer készítő. Meg akartam nézni a munkáit. Kerestem, kerestem..kérdeztem az eladókat. Azt mondja az egyik, hogy itt és itt árul valaki lószőrös dolgokat. 
No hát, az lószőrös dolog volt, igaz: lószőrkulacs! 
Régen ilyet is használtak a pásztorok- gyakorlatilag a lónak minden részét felhasználták.
A lényeg, hogy a ló t20 évvel ezelőtt, kezdő lószőrös koromban kimentem a Vörösmarty térre, mert úgy hírlett ott van lószőrékszer készítő. Meg akartam nézni a munkáit. Kerestem, kerestem..kérdeztem az eladókat. Azt mondja az egyik, hogy itt és itt árul valaki lószőrös dolgokat. 
No hát, az lószőrös dolog volt, igaz: lószőrkulacs! 
Régen ilyet is használtak a pásztorok- gyakorlatilag a lónak minden részét felhasználták.estét borító bőréből és rövid szőréből készült a kulacs. És erről az jut eszembe, mikor valaki feltételezte, hogy ugyanebből a rövid szőrből készítjük az ékszereket. 
Hát nem.. De még csak nem is sörényből. És amikor leírom valahol, hogy " farokszőrből, mert az hosszabb", viccesnek találják. Természetesen a ló hosszú farkáról van szó, ami fonásra, hurkolásra, sőt szövésre alkalmas.
A vásárban egyébként nemigen találtam ékszer készítőt, alig volt elterjedt ez a technika, és ma se túl sokan hallottak róla. 
 
De ha megosztod a bejegyzést mással, akkor többen megismerhetik. Köszönöm:)
 
 

Első bejegyzés

2013.03.26 18:28

Ma elindítottuk az új blogunkat. Kérjük kövesse figyelemmel, igyekszünk mindig friss információkat közölni. Az üzenetek nyomon követése RSS csatornán keresztül is lehetséges.

<< 1 | 2